Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

προφιλ δραστων λεμπιδακη

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μετανάστευσαν από τη Σουηδία μεταξύ του 1850 και του 1920 για να γλιτώσουν από τον λιμό και τις άθλιες συνθήκες ζωής, κατευθυνόμενοι κυρίως στη Βόρεια Αμερική.


προφιλ δραστων λεμπιδακη

προφιλ δραστων λεμπιδακη

ασκ ριγα

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σουηδία εισάγει εργατικό δυναμικό για τις βιομηχανίες της: Φινλανδοί, Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί, Γιουγκοσλάβοι εγκαθίστανται τα χρυσά χρόνια (1950-1980) στη χώρα για να εργαστούν στα ορυχεία, τη χαλυβουργία και την υφαντουργία.


«Εβραϊκό» διαβατήριο το 1938


Μπροστά στην εισροή Εβραίων από την Αυστρία και στη συνέχεια από τη Γερμανία το 1938, οι σουηδικές Αρχές σκληραίνουν τους όρους υποδοχής, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που θεωρούνται «άριοι».


Το φθινόπωρο του 1938 το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Βερολίνο να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ειδική σήμανση στα εβραϊκά διαβατήρια. Κι έτσι στις 5 Οκτωβρίου η Γερμανία αποφάσισε ότι όλα διαβατήρια των Εβραίων θα φέρουν μια μεγάλη, κόκκινη σφραγίδα με το γράμμα “J”.


Στις αρχές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Σουηδία δέχθηκε 3.000 Εβραίους πρόσφυγες από τους συνολικά 300.000 που εγκατέλειψαν τη Γερμανία από το 1933 και μετά.


Γέννηση μιας «ανθρωπιστικής υπερδύναμης»


Μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο και η Σουηδία ανακαλύπτει τους ήρωές της. Ο Ράουλ Βάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης στη Βουδαπέστη, έσωσε χιλιάδες Εβραίους προτού συλληφθεί από τους Σοβιετικούς. Πέθανε υπό κράτηση στη Μόσχα στα τέλη της δεκαετίας του 1940.


Επισήμως η Σουηδία ήταν ουδέτερη την περίοδο 1939-1945 και έκτοτε αναλαμβάνει να διαδραματίσει έναν ρόλο μεσολαβητή σε ανθρωπιστικές κρίσεις.


Καταφύγιο για τους κατατρεγμένους



βιντεο με κολευ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

mini cooper z cars for sale

mini cooper z cars for sale η τουμπα της βανδη ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Μαρίτσα Μαυροπούλου, μια από τις τρεις γιαγιάδες-σύμβολο της Μυτιλήνης, τις γυναίκες που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έκαναν τον γύρο του... κόσμου μέσα από μια φωτογραφία mini cooper z cars for sale Ήταν μία από τις «πρωταγωνίστριες» της φωτογραφίας του Λευτέρη Παρτσάλη, που τραβήχτηκε τον Οκτώβριο του 2015 και συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τρεις γυναίκες έγιναν το φιλόξενο «πρόσωπο» της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την αυτοθυσία των κατοίκων της Μυτιλήνης στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Η Μαρίτσα Μαυροπούλου, απεικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας. Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες της Μυτιλήνης, δήλωναν τότε ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι». Η κηδεία της γιαγιάς Μαρίτσας, όπως αναφέρει τοπικό μέσο ενημέρωσης, θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στην Σκάλα Σκαμιάς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος...

αντεχουσι χρονικη αντικατασταση αρχαια

αντεχουσι χρονικη αντικατασταση αρχαια Συγκριμένα ο 44χρονος είχε μια μαρμάρινη κεφαλή ανδρός, μήκους 21 εκατοστών και βάρους τεσσάρων κιλών, που χρονολογείται στα ύστερα ελληνιστικά-ρωμαϊκά χρόνια. αντεχουσι χρονικη αντικατασταση αρχαια δεν μου στελνει μηνυμα τι να κανω Ο άντρας συνελήφθη με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη δύο άνδρες, έναν 35χρονο και έναν 53χρονο. Τα άτομα αυτά φαίνεται ότι μεσολάβησαν για λογαριασμό του συγκατηγορουμένου τους, αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές για την πώληση του αρχαίου αντικειμένου, έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Η μαρμάρινη κεφαλή εστάλη στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ ο συλληφθείς οδηγείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών. Διαβάστε επίσης: Συμμορία «Spiderman» έκανε διαρρήξεις στις Σέρρες Καταδικάστηκε νεαρή που σκότωσε ηλικιωμένο άντρα στις Σέρρες γουιλιαμ νερι

ξενια χατζη

«Ύποπτα» σχέδια σε βάρος της Ελλάδας από Τούρκους και Σκοπιανούς – Ο «φίλος» Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία τον μεγαλύτερο σύμμαχο Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ Ο Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις». Ο Γιλντιρίμ τόνισε την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε. Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο τουρκικό ...