Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές της πρέπει να πράξουν «αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους» και τόνισε ότι «βάσει της συμφωνίας μας, η ώρα να το πράξουν είναι τώρα».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει· ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει».
«Έως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να έχει καθαρίσει. Πριν το 2017, ένα εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτός είναι απαραίτητος όρος, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017.
«Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ή να καθυστερεί», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στις επίπονες προσπάθειες και στα αποφασιστικά βήματα τα οποία πραγματοποίησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για να διασφαλίσει την εσωτερική πολιτική και οικονομική της σταθερότητα.
«Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε το 2015», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ακροατήριο αξιωματούχων και επιχειρηματιών που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για την 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την στροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Grexit αποτελεί σενάριο της ιστορίας».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον, με σταθερή δωδεκαετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας.
«Καταπολεμούμε κάθε μέρα τη διαφθορά και τα ολιγαρχικά συμφέροντα, που συνδέονται με το παλιό πολιτικό σύστημα και απέτρεπαν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Εξηγώντας γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «εφάρμοσε μια δογματική ατζέντα με πρωτοβουλία των χωρών-δανειστών της Βόρειας Ευρώπης» με αποτέλεσμα να αποτύχει «σε αυτό που κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών: να περιορίσουν την κρίση».
Η ίδια λογική, όπως είπε, καθορίζει και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο πεδίο αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταράξεων, η Ελλάδα παραμένει μια άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
λει αυτ
μαλου τους ειπες πως καραοκε
μαλου τους ειπες πως καραοκε
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου